Gepubliceerd op wo, 09/23/2020 - 11:24

BNIX-platform speelt cruciale rol voor het Belgische internetverkeer

BNIX werd in 1995 in het leven geroepen door Belnet, het Belgische onderzoeks- en hogeronderwijsnetwerk. BNIX startte destijds – toen het internet langzaam in opkomst was – met zes participanten en één Point of Presence (knooppunt). 25 jaar later zijn er 58 participanten op het platform aangesloten en kent BNIX drie Points of Presence (Interxion in Zaventem, LCL in Diegem en CenturyLink in Evere).

Sneller en efficiënter dataverkeer

BNIX ondersteunt anno 2020 grote datastromen met dit jaar, gerekend tot eind augustus, een gemiddelde trafiek van 208 Gbit/s. Het totale volume kwam in deze periode uit op 463 petabyte. De hoogste piek in het verkeer bedroeg tot nog toe 456 Gbit/s. Die werd behaald tijdens de week van 18 mei 2020, toen de trafiek op het platform een enorme toename kende door het massale thuiswerk tijdens de lockdown. Ter vergelijking: dit is een toename met factor 22 800 ten opzichte van 1995, toen de maximale bandbreedte van het BNIX-platform 20 Mbit/s bedroeg.

BNIX mag bij het grote publiek onbekend zijn, maar het speelt een cruciale rol in het Belgische internet. BNIX verbetert de snelheid en de kwaliteit van internettrafiek tussen Belgische netwerken van grote internetaanbieders enerzijds (zoals Telenet, Proximus, Orange, VOO en Belnet) en contentproviders anderzijds (zoals Facebook, Netflix, Amazon Web Services en Akamai). Concreet betekent dit dat BNIX eindgebruikers toelaat om sneller en efficiënter internetverkeer uit te wisselen met klanten van andere providers. Ook tal van hostingbedrijven en grote ondernemingen zijn aangesloten op het BNIX-platform.

Nieuw platform

“Sinds zijn ontstaan in 1995 is BNIX uitgegroeid tot een belangrijke speler in het Belgische internet die zich onderscheidt door zijn performantie en stabiliteit. Zowel qua aantal participanten als qua trafiek is het platform jaar na jaar gegroeid”, zegt Dirk Haex, Technical Director van Belnet. “Wij blijven investeren in BNIX en zijn ons onder meer aan het voorbereiden op de verdere uitbouw ervan, in het kader van een nieuw businessmodel voor BNIX. Ons huidige platform is operationeel sinds 2016 en heeft nog meer dan voldoende capaciteit, maar we blijven proactief en kijken verder vooruit, gezien de datastromen de komende jaren nog verder zullen toenemen.”

Pierre Bruyère, directeur van Belnet ten tijde van de oprichting van BNIX en nu voorzitter van de beheerscommissie van Belnet en van het Directiecomité van het Federale Wetenschapsbeleid (Belspo), kijkt met enthousiasme terug op 25 jaar BNIX. “Door BNIX onder te brengen bij Belnet komt deze infrastructuur de hele internetgemeenschap in België al een kwart eeuw ten goede. We wilden absoluut voorkomen dat we in een situatie terecht zouden komen waarin we alleen de grote bedrijven zouden aanspreken. We wilden ook kleinere ISP's aan ons binden, omdat zij via BNIX dicht bij hun gebruikersgemeenschap konden en kunnen staan.”

Henri-Jean Pollet, oprichter van ISP Perceval, is participant van het eerste uur. “Toen ik Perceval oprichtte in 1989 waren wij een van de eerste zakelijke internetdienstverleners. Er waren al enkele ISP's, maar er was beperkte tot geen interconnectie. Een e-mail binnen België moest via de Verenigde Staten en weer terug. Belnet zag als eerste dat dit anders kon en richtte BNIX op, dat zich al die tijd heeft onderscheiden door korte, persoonlijke lijnen, optimale interconneciviteit en technische competentie. Belnet en BNIX zijn beide cruciaal geweest voor de ontwikkeling van het internet in België.”

Enkele hoogtepunten uit het 25-jarig bestaan van het Belgische internetknooppunt 

  • BNIX, dat in de beginjaren nog ‘X-router’ heette, groeide van 6 participanten in 1995 naar 58 in 2020. De eerste participanten waren Innet, Interpac, IBM Global Network, Telecom Finland, Perceval en Belnet.
  • Het platform heeft doorheen de jaren bewezen dat het uiterst betrouwbaar en stabiel is, dankzij continue investeringen en innovaties.
  • In 2001 wordt BNIX medeoprichter van de European Internet Exchange Association (Euro-IX).
  • De coronacrisis stuwde de trafiek op BNIX naar ongeziene hoogtes, met pieken tot bijna 500 Gbit/s.
Vond u dit nieuws interessant?

Copyright © 2024 BNIX - Disclaimer - AUP